Slovenia HR
Promijeni zemlju

Sezonske gume

Seasonal Tyres

Zašto namjenske zimske teretne gume?

Zimske teretne gume posebno su zasnovane za očuvanje mobilnosti u teškim zimskim uvjetima. Ako spriječimo zaustavljanje na cesti, u ekonomskom smislu puno dobivamo; izbjegavamo zakašnjele isporuke, pokvarenu robu itd. te doprinosimo sigurnosti i mobilnosti u zimskim uvjetima. Zato su u mnogim europskim državama na pogonskim osovinama obavezne zimske teretne gume.

Zimske teretne gume osiguravaju optimalnu izdržljivost vozila u zimskom vremenu, što je osobito važno kad su ceste prekrivene snijegom i zaleđene. Gume se kod različitih temperatura različito ponašaju pa su za takve prilike potrebni posebni dezeni i posebne mješavine. Dobro prianjanje najvažnije je za nadzor nad vozilom pri upravljanju i kočenju. Gumama je potreban agresivniji dezen i mješavina gaznog sloja s usporednim značajkama da osiguraju dobro prianjanje, ne samo u snijegu nego i na ledu, te da s površine ceste ispod gume učinkovito raspršuju vodu.

Oznaka koja se prema odredbama zakonodavstva EU za razlikovanje zimskih guma od standardnih trenutno upotrebljava na bokovima guma jest M + S (također M.S ili M & S). 1. studenog 2012. prema Uredbi UNECE 117 u EU započela je službeno važiti nova oznaka – alpski simbol, odnosno pahuljica u planini s tri vrha (3PMSF). Za razliku od oznake M + S, 3PMSF može se po zakonu upotrebljavati samo ako guma zadovoljava barem minimalne zahtjeve za izdržljivošću u snijegu, takozvani indeks prianjanja na zasnježenoj podlozi. Oznaka M + S za sada je u većini država još dopuštena, ali zakonski nije vezana za minimalnu izdržljivost u zimskim uvjetima. Gume s oznakom M + S u snijegu doduše bolje prianjanju na podlogu od standardnih, ali nije nužno da dostižu prag prianjanja koji je po zakonu preduvjet za pravo na simbol pahuljice u planini s tri vrha.


Namjenske zimske teretne gume Goodyear

Goodyearove gume za pogonsku osovinu KMAX D i FUELMAX D zadovoljavaju zahtjeve za simbol 3PMSF, što potvrđuje da su primjerene za uporabu tijekom cijele godine. Za uistinu teške zimske uvjete najprimjerenije su namjenske zimske gume Goodyear ULTRA GRIP MAX za kamione i autobuse. Posebno za međugradske autobuse Goodyear u svojoj ponudi ima gume Ultra Grip Coach. To je guma za pogonsku osovinu koja je posebno namijenjena zimskim uvjetima jer ima poboljšano prianjanje na snijegu i zadovoljava zahtjeve za teške zimske uvjete. Prednosti navedene gume posebno će osjetiti autobusni prijevoznici koji voze na područjima kao što su nordijske države i alpski pejzaži, gdje su zaleđene ceste nešto posve obično i iznenadan snijeg može izazvati ozbiljne zastoje. Dezen gaznog sloja i širina gume osiguravaju odlično prianjanje u zimskim uvjetima, a ujedno i malu buku pri kotrljanju, što znači udobniju vožnju.

Kupnja zimskih guma

Kada treba ugraditi zimske gume, ovisi o zakonskim zahtjevima u područjima gdje vršite prijevoze ili o stvarno očekivanim vremenskim prilikama. U nekim europskim zemljama uporaba teretnih zimskih guma po zakonu je obvezna u određenom razdoblju godine ili u određenim uvjetima na cesti. Svaki put kad zimi putujete u drugu državu, raspitajte se o tome.

Provjeravajte istrošenost zimskih guma

Kod zimskih teretnih guma treba redovito provjeravati tlak zraka i dubinu profila. U državama u kojima je uporaba zimskih teretnih guma obavezna zakon obično propisuje minimalnu dubinu profila.