Slovenia HR
Promijeni zemlju

EU oznaka gume: Ušteda goriva

Ušteda goriva

Gume u potrošnji goriva vozila mogu sudjelovati čak do 30%. Odabirom guma s dobrom ocjenom uštede goriva smanjit će troškove za rad vašeg vozila, a smanjit će i emisije.

Kako se ocjenjuje ušteda goriva?

Ušteda goriva ima ocjenu od A do G (na bojom označenoj skali).
A (zeleno) = najviša ocjena uštede goriva
F (crveno) = najniža ocjena uštede goriva

Ocjena G ne koristi se.

Kako guma štedi gorivo?

Najveća korist u uštedi goriva može se ostvariti na području krune gume koja sudjeluje s približno 75% u otporu gume pri kotrljanju. Čimbenici koji utječu na otpor pri kotrljanju uključuju masu gume, smjesu profila, pojasni sloj i dubinu profila.

Što znače navedene ocjene

Razlika između ocjene A i F može značiti smanjenje u potrošnji goriva do 15%.

Kod prosječne cijene goriva od 1,50 EUR po litri odabirom gume s ocjenom A umjesto gume s ocjenom F može se uštedjeti do 7000 EUR godišnje.*

Ne zaboravite, smanjit ćete i utjecaj na okoliš!

Što još utječe na potrošnju goriva?

Za poboljšanu uštedu goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Ako primijenite preporučeni tlak, osigurat ćete da se područje profila deformira samo u mjeri koja je dovoljna za opterećenje. Težina opterećenja i centrirani kotači također utječu na uštedu, kao i vaš stil vožnje. “Ekovožnja” značajno može smanjiti potrošnju goriva.

Preuzmite naš vodič za ekonomičnu potrošnju goriva u kojem možete pronaći trikove i savjete za smanjenje potrošnje goriva.

* Izračun se temelji na sljedećim pretpostavkama: prosječna potrošnja goriva u vozilu iznosi 32,3 l/100 km → 323 l/1000 km →14,7% potencijalna ušteda = 47,5 l manja potrošnja goriva na 1000 km → cijena goriva 1,50 EUR/litra = 71,25 EUR/1000 km → 100.000 km prijeđeno godišnje = 7.125 EUR uštede godišnje.

Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određene linije/dimenzije guma mogu biti drugačije.