Slovenia SR
Promeni državu

Sezonski pneumatici

Seasonal Tyres

Zašto namenski zimski pneumatici za kamione?

Zimski pneumatici za kamione su specijalno razvijeni sa ciljem da obezbede mobilnost u problematičnim vremenskim uslovima zimi. Izbegavanjem zastoja na putu postižu se značajni ekonomski bonusi kao što su pravovremene isporuke, sprečavanje kvarenja robe, itd. i omogućavaju bolja sigurnost i mobilnost u zimskim uslovima vožnje. Zato je korišćenje zimskih pneumatika na pogonskoj osovini kamiona u nekim evropskim državama obavezno.

Zimski pneumatici za kamione omogućavaju da performanse vozila tokom zime budu optimalne, posebno kad su putevi pokriveni snegom i ledom. Pneumatici različito reaguju na različitim temperaturama, zato su u takvim uslovima neophodne specifične smeše i specifičan dezen gazećeg sloja. Naravno, dobro prianjanje je veoma važno, kako za kontrolu upravljanja i kočenja tako i za vuču. Agresivniji dezen gazećeg sloja u kombinaciji sa pravim karakteristikama smeše gazećeg sloja je neophodan ne samo za dobro prianjanje na snegu nego i na ledu, kao i za efikasno odvođenje vode sa površine puta.

Prema odredbama EU regulative, oznaka na bočnim zidovima pneumatika koja se trenutno koristi za razlikovanje zimskih od standardnih pneumatika je M+S (takođe M.S ili M&S). Od 1. novembra 2012. godine, na osnovu UNECE Regulative 117, uvedena je nova zvanična EU oznaka – "Alpski" simbol, ili simbol snežne pahuljice na alpskom vrhu (3PMSF - 3-peak-mountain snowflake). Za razliku od oznake M+S, oznaka 3PMSF može zvanično da se koristi samo ako pneumatik ispunjava minimalne zahteve za prag performansi na snegu, tzv. "indeks prianjanja na snegu". Trenutno M+S ostaje dozvoljena oznaka u većini država, ali nije zvanično povezana sa minimumom garantovanih performansi u zimskim uslovima. Pneumatici M+S imaju bolju vuču na snegu nego standardni pneumatici ali nije sigurno da ispunjavaju minimalne zvanične zahteve za prag performansi na snegu da bi dobili novu zvaničnu oznaku snežne pahuljice na alpskom vrhu (3PMSF)


Goodyearovi namenski zimski pneumatici za kamione

Goodyearovi pneumatici KMAX D i FUELMAX D za pogonsku osovinu ispunjavaju sve zahteve za oznaku 3PMSF i kao takvi pogodni su za vožnju tokom cele godine. Za stvarno oštre zimske uslove, pneumatici Goodyear ULTRA GRIP MAX su pravi izbor za kamione i autobuse. Specijalno za turističke autobuse Goodyear nudi Ultra Grip Coach pneumatike. To je specifičan zimski pneumatik za pogonsku osovinu sa poboljšanom vučom na snegu koji zadovoljava sve zahteve za pneumatike u oštrim zimskim uslovima. Ovaj pneumatik ima posebne prednosti na turističkim autobusima koji voze u područjima kao što su Skandinavske zemlje i Alpski regioni u kojima su zaleđeni putevi uobičajeni, a iznenadne snežne mećave mogu da izazovu velika kašnjenja. Dezen i širina gazećeg sloja daju pneumatiku ne samo odlično prianjanje i odličnu vuču u zimskim uslovima, već i nizak nivo buke, što znači bolji komfor putnicima.

Kupovina zimskih pneumatika

Kada montirati zimske pneumatike za kamione zavisiće od zakonske regulative na području kretanja vozila ili od stvarnih ili predviđenih vremenskih uslova. Poštujte zakone koji važe gde živite i tamo gde putujete. U nekim evropskim državama zimski pneumatici za kamione su obavezni između određenih datuma u godini ili u odrđenim uslovima na putu. To uvek proverite svaki put kad zimi ulazite u stranu državu.

Proverite pohabanost zimskih pneumatika

Na zimskim pneumaticima za kamione treba redovno proveravati pritisak vazduha i dubinu gazećeg sloja. U državama u kojima je upotreba zimskih pneumatika obavezna, minimalna dubina gazećeg sloja takođe je propisana zakonom.