Slovenia SR
Promeni državu

Inovacije

Innovation

Mi uvodimo inovacije

Nova otkrića postaju nove tehnologije i nove tehnologije postaju novi proizvodi da bi nudili bolje performanse, više sigurnosti i veće ekonomske prednosti. Inovacije su bile na najistaknutijem mestu Goodyearovog sistema vrednosti još od 1898. godine. Naša kreativna kultura dala nam je sve, od same marke - nazvani smo po Charles Goodyearu, izumitelju procesa vulkanizacije - do reputacije odličnosti koja je od nas stvorila jednog od najvećih proizvođača pneumatika.
Mi danas zapošljavamo oko 67,000 ljudi, imamo proizvodnju u 50 pogona u 22 države širom sveta i godišnju prodaju u visini $18,1 milijardi*. *Iznos godišnje prodaje odnosi se na 2014. godinu

Bili smo tamo

Goodyearovi naučnici s ponosom koriste preko 115 godina iskustva u inovacijama, dizajnu i proizvodnji kao nadahnuće za savremena istraživanja.

Otkriće vulkanizacije

Da bi se stvarno poboljšao točak bio je potreban revolucionarni tehnološki proboj. Ono što se dogodilo bio je slučaj koji će zauvek promeniti stvari. Charles Goodyear je pravio gumene proizvode još od 1830-ih godina. Ali guma nije mogla da se obrađuje tako da bi mogla da izdrži uticaj toplote, hladnoće i kiselina.
Gumena roba je uvek tokom godina postajala lepljiva i raspadala se. Charles Goodyear je 1839. godine otkrio da se zagrevanjem prirodne gume i sumpora stvara vulkanizovana guma. Iz njegovog eksperimenta razvio se proces vulkanizaije kakav znamo danas, kojim se guma pretvara u izdržljiv materijal.

Ford Model T

Stvarni proboj bila je proizvodnja Fordovog Modela T. Budući da se masovno proizvodio na montažnoj liniji umesto ručno, učinio je da individualna mobilnost bude dostupna američkoj srednjoj klasi. U 1907. godini
Goodyear je isporučio Henry Fordu prvih 1.200 setova za montažu na vozila Model T. Motorizovana mobilnost postala je realističan izbor za obične građane.

Prva pneumatička guma za kamione

Prvu pneumatčku gumu za kamione Goodyear je predstavio u 1917. godini. Do tada je drumski transport bio nekomforan i nepouzdan. A zbog ograničene težine tereta bilo je neefikasno prevoziti robu kamionima na dužim rutama.
Sa uvođenjem prve pneumatičke gume za kamione Goodyear je pokrenuo i svoju prvu kamionsku liniju, Wingfoot Express, na relaciji Akron - Boston u SAD. Njihova prva vožnja trajala je 24 dana!

Super Single

Standardne poluprikolice koriste točkove i pneumatike u parovima koji su teški i skupi i otežavaju održavanje. Da bi poboljšao ovu situaciju Goodyear je predstavio pneumatike super single za prikolice, što je značilo da dvostruki točkovi i pneumatici mogu da se zamene jednostrukim pneumatikom i naplatkom.
To je znatno smanjilo težinu i omogućilo prevoz veće količine korisnog tereta. To je takođe značilo da ima manje komponenata, manje održavanja i da je otpor kotrljanja manji; sve ovo znatno smanjuje ukupne troškove.

Prvi pneumatik na Mesecu

Goodyearove inovacije ne pomažu samo u tansportu po Zemlji. One su prisutne i u gumama koje se koriste u svemiru. U 1971. godini Goodyear je zamislio i ostvario potpuno novu tehnologiju mrežne strukture od žice za gume korišćene na lunarnom vozilu u misiji Apollo.

Goodyearovi pneumatici Truck Racing sa tehnologijom RFID

Goodyear isporučuje pneumatikeTruck Racing za FIA European Truck Race Championship (Evropsko prvenstvo u trkama kamiona) još od 2004. godine. Ovi pneumatici mogu da podnesu i ekstremne uslove (kamion za trke je težak najmanje 5.500 kilograma i vozi brzinom do 160 km/h).
Goodyear Truck Racing pneumatici imaju ugrađen RFID (Radio Frequency Identity) koji svakom pneumatiku daje unikatni identitet.

Servisi i usluge

Inovacije nisu ograničene samo na pneumatike, pokrivaju takođe servise i rešenja. Rukovodioci voznih parkova sada sve više očekuju od proizvođača da obezbede podršku za upravljanje pneumaticima. Goodyear je 2003. godine predstavio FleetOnlineSolutions (FOS) koji znatno poboljšava upravljanje pneumaticima i smanjuje papirologiju kod korisnika. FOS je postao deo Goodyearove serije servisa za podršku korisniku nazvane FleetFirst uvedene 2006. godine.
FleetFirst obuhvata mrežu servisa European TruckForce, pomoć na putu ServiceLine 24h, FOS i Goodyearovu obimnu ponudu obnavljanja pneumatika. 2008. godine uveden je mobilni FOS sa još obimnijim programom upravljanja pneumaticima, a redovno su uvođena poboljšanja koja se i danas nastavljaju.

Goodyearovi pneumatici za kamione postavljaju rekorde u brzini.

Mean Green, najbrži hibridni kamion na svetu, upravo na Goodyearovim pneumaticima je 2012. godine oborio svetski rekord u brzini za stajaće i leteće kilometre. Rekordi na Goodyearovim pneumaticima za kamione:  

  • Stajaći kilometri – 153,252 km/h = 95,245 mph (prethodni rekord 152,253 km/h = 94,605 mph)
  • Leteći kilometri – 236,577 km/h = 147,002 mph (prethodni rekord 218,780 km/h = 135.943 mph

Usmereni na budućnost

Goodyearovi naučnici nastavljaju sa inovacijama, usredsređujući se na budućnost u kojoj prioritet neće biti samo razvoj pneumatika koji poboljšavaju efikasnost transporta, već i potreba za odgovornom proizvodnjom u svetu sve oskudnijih resursa.

Poslednjih godina ostvarili smo tesnu saradnju sa Evropskom unijom na razvoju propisa EU za označavanje pneumatika koji operaterima voznih parkova omogućavaju pravilan izbor prilikom kupovine novih pneumatika.BioIsoprene

Mi mnogo radimo i na drugim područjima kao na primer na proizvodima prijatnim za životnu sredinu. Naš konceptualni pneumatik BioIsoprene™ – pneumatik napravljen od obnovljive biomase – bio je prikazan 2012. godine na Klimatskoj konferenciji u KopenhagenuTehnologija Air Maintenance (AMT - Air Maintenance Technology)

  1. Jedan interni regulator detektuje kad pritisak u pneumatiku padne ispod unapred postavljene vrednosti. Regulator se tada otvara i omogućava da vazduh ulazi u tubu za pumpanje.
  2. Dok se pneumatik kotrlja deformacije pneumatika pritiskaju tubu i guraju vazduh kroz pneumatik do ulaznog ventila.
  3. Vazduh ulazi u šupljinu pneumatika i održava optimalan pritisak.
Goodyear razvija tehnologiju Air Maintenance (AMT) za komercijalna vozila. AMT omogućava da se u pneumatiku održava optimalan pritisak bez upotrebe spoljašnje pumpe, elektronike ili intervencije vozača.