Slovenia SR
Promeni državu

Etiketa EU za pneumatike - efikasnost potrošnje goriva

Efikasnost potrošnje goriva

Udeo pneumatika u potrošnji goriva kamiona može biti i do 30%. Izborom pneumatika sa dobrom ocenom efikasnosti potrošnje goriva smanjujete troškove eksploatacije vozila i štetne emisije.

Kako se ocenjuje efikasnost potrošnje goriva?

Efikasnost potrošnje goriva ocenjuje se u rasponu od A do G, a prikazuje se na lestvici u boji.
A (zeleno) = najviša ocena efikasnosti potrošnje goriva
F (crveno) = najniža ocena efikasnosti potrošnje goriva

Ocena G se ne koristi.

Kako pneumatici utiču da se gorivo efikasnije troši?

Na efikasniju potrošnju goriva najviše utiče gazeći sloj pneumatika koji učestvuje u otporu kotrljanja pneumatika sa oko 75%. Na otpor kotrljanja utiču faktori kao što su težina pneumatika, smeša gazećeg sloja, paket pojaseva i dubina gazećeg sloja pneumatika.

Značenje ocena

Razlika između ocena A i F može da bude smanjena potrošnja goriva i do 15%.

Ako je prosečna cena goriva 1,5 evra po litru, izborom pneumatika sa ocenom A umesto pneumatika sa ocenom F može da se uštedi 7000 evra godišnje.*

Ne zaboravite da ćete time smanjiti i štetan uticaj na životnu sredinu!

Šta još utiče na efikasnost potrošnje goriva?

Da bi potrošnja goriva bila efikasnija, proverite da li su vaši pneumatici pravilno napumpani. Ako se koristi preporučeni pritisak, gazeći sloj pneumatika se deformiše tek toliko koliko je dovoljno za prenos opterećenja. Od značaja su i težina opterećenja, centriranje točkova i stil vožnje. "Eko-vožnja" može znatno da smanji potrošnju goriva.

Preuzmite naš vodič o potrošnji goriva da biste pročitali dodatne savete za smanjenje potrošnje goriva.

*Kalkulacija se bazira na sledećim pretpostavkama: Prosečna potrošnja goriva vozila je 32,3 l na 100 km → 323 l na 1000 km → potencijalna ušteda od 14,7% = potrošnja goriva manja za 47,5 l na 1000 km → cena goriva 1,5 evra po litru = 71,25 evra na 1000 km → 100.000 km godišnje = godišnja ušteda od 7125 evra.

Vrednosti prikazane na nalepnicama služe samo kao ilustracija. Vrednosti za određene linije i dimenzije pneumatika mogu da variraju.