Slovenia HR
Promijeni zemlju

ČSAD bira Goodyear KMAX & FUELMAX zahvaljujući uspješnim rezultatima testiranja

Zbog međunarodne ocjene koja dokazuje da Goodyearove gume KMAX omogućuju brojne prijeđene kilometre češki prijevoznik ČSAD Frýdek-Místek a.s. ugradio ih je na sve svoje kamione za regionalne prijevoze, a na drugim vozilima upotrebljava gume FUELMAX da bi smanjio njihovu potrošnju goriva. ČSAD se bavi međunarodnim i domaćim teretnim prijevozom, a specijalizirao se za prijevoz opasnog tereta (ADR), uključujući komprimirane i tekuće plinove.

ČSAD je zajedno s Goodyearovim centrom za inovacije u Luksemburgu 2012. i 2013. godine testirao najnovije gume Goodyear KMAX, a pritom je upotrebljavao cisterne za industrijske plinove poduzeća Linde i Messer. Na osnovi povoljnih rezultata spomenutoga zajedničkog testiranja ČSAD je ugradio gume KMAX S i D na svoja vozila za regionalne prijevoze i zaključio da zbog više prijeđenih kilometara gume postižu niže troškove po kilometru. Nova linija FUELMAX održala je obećanje – osobito što se tiče potrošnje goriva. Prema njihovoj internoj ocjeni vozila ČSAD s gumama FUELMAX prije su potrošila prosječno 28 do 30 l/100 km, a s novim gumama potrošnju goriva smanjili su za približno 0,2 do 0,3 l/100 km.

“Izdržljivost novih guma Goodyear KMAX i FUELMAX na nas je ostavila velik dojam”, istaknuo je Jiří Javúrek, direktor voznoga parka ČSAD Frýdek Místek a.s. “Kod regionalnih prijevoza s tim gumama napravimo puno više kilometara nego s prošlima i sada ugrađujemo KMAX na sva vozila u tom sektoru. Potrošnja goriva koju ostvarujemo zahvaljujući gumama FUELMAX znatno je manja i zato ih ugrađujemo i na ostala vozila u našem voznom parku.”

U testiranje guma KMAX koje smo zajedno s Goodyearovim centrom za inovacije u Luksemburgu proveli 2012. i 2013. godine uključili smo 25 kamiona Volvo FH13 460 s priključenim različitim cisternama u kojima smo prevozili komprimirane i tekuće plinove u državi i izvan nje. Testovi su pokazali uvjerljivu razliku u životnom vijeku guma: uz gume KMAX S za upravljačku osovinu napravili smo više od 140.000 kilometara, a s KMAX D na pogonskoj osovini 200.000 kilometara.

Osim prijevoza cisterni za industrijske plinove poduzeće pruža i usluge u putničkom prometu kao što su gradski i prigradski prijevozi te međunarodna putovanja. Jedna je od djelatnosti pružanje usluga za Irisbus-Iveco, Kögel, SOR i SAF. ČSAD Frýdek-Místek a.s. ima 130 kamiona i 104 autobusa, a Skupina 3ČSAD kao cjelina više od 170 kamiona i 330 vozila za usluge javnoga sektora – regionalne i autobusne prijevoze. Kamionima svoga voznog parka dnevno prijeđu približno 400 kilometara, a pritom na dvjema lokacijama utovaruju i teret dostavljaju na osam lokacija. Oko 90 % guma u Skupini pripada marki Goodyear ili marki u Goodyearovom vlasništvu i još od 2002. godine poduzeće je ugovorni partner Goodyearove mreže TruckForce.