Slovenia HR
Promijeni zemlju

Inovacija

Innovation

Mi uvodimo inovacije

Nova otkrića dovela su do novih tehnologija i nove tehnologije dovele su do novih, izdržljivijih, sigurnijih i štedljivijih proizvoda. Inovativnost je još od 1898. godine glavna značajka Goodyeara. Svojom kreativnošću opravdavamo sve od marke nazvane po Charlesu Goodyearu, izumitelju postupka vulkanizacije, do ugleda na razini odličnosti, zbog čega smo jedan od najvećih proizvođača guma na svijetu.
Danas imamo oko 67.000 zaposlenika, svoje proizvode izrađujemo u 50 tvornica u 22 države širom svijeta i ostvarujemo godišnju prodaju od 18,1 milijarde $*. * Podaci o godišnjoj prodaji odnose se na 2014. godinu

Bili smo tamo

Goodyearovi znanstvenici ponosni su na to što se mogu pouzdati u 115-godišnju povijest inovacija na području otkrića, razvoja i proizvodnje, što im daje inspiraciju za daljnji istraživački rad.

Otkriće vulkanizacije

Da bismo postigli stvarno poboljšanje kotača, bilo je potrebno revolucionarno tehnološko otkriće. Što se dogodilo, bio je puki slučaj, ali je zauvijek promijenio stvari. Charles Goodyear proizvodio je gumene proizvode od tridesetih godina devetnaestoga stoljeća. Međutim tada gume još nisu znali obraditi tako da prkose vrućini, hladnoći i kiselinama.
Gumeni proizvodi s vremenom postanu ljepljivi i počnu se raspadati. Godine 1839. Charles Goodyear otkrio je da zagrijavanjem prirodnoga kaučuka i sumpora dobivamo vulkaniziranu gumu. Rezultat njegovih eksperimenata bio je proces vulkanizacije kakav poznajemo i danas i kojim postižemo da guma postane izdržljiv materijal.

Ford Model T

Proizvodnja Fordovog modela T značila je istinsko dostignuće. Budući da su ga masovno proizvodili na montažnoj liniji i ne više ručno, postao je dostupan američkoj srednjoj klasi. Godine 1907,
Goodyear je Henryju Fordu isporučio prvih 1200 kompleta guma za Model T. Za opću javnost tako je motorizirana mobilnost postala realna mogućnost.

Prva teretna guma punjena zrakom

Goodyear je predstavio prvu teretnu gumu punjenu zrakom 1917. godine. Do tada je cestovni transport bio neudoban i nepouzdan. Zbog spomenutog opterećenja nije bilo racionalno prevoziti robu kamionima na dužim relacijama.
Uvođenjem prve teretne gume punjene zrakom Goodyear je uveo i Wingfoot Express, teretnu liniju od Akrona do Bostona u SAD. Prva vožnja trajala je čak 24 dana!

Super Single

Kod standardnih poluprikolica upotrebljavali su se obruči kotača i gume u parovima koji su teški i skupi te otežavaju održavanje. Da bi na tom području ostvario poboljšanja, Goodyear je uveo gume super single, što znači mogućnost zamjene dvostrukih obruča kotača i guma jednostrukim gumama i naplatcima.
To je osjetno smanjilo masu i omogućilo više korisnoga tereta. I sastavnih dijelova ima manje u tom slučaju, manje je održavanja, a manji je i otpor kotrljanja, što sve zajedno znači manje ukupnih troškova.

Prva guma na Mjesecu

Goodyearove inovacije ne pomažu samo pri prevoženju na Zemlji. Uključuju i gume za uporabu u svemiru. Godine 1971. Goodyear je razvio posve novu tehnologiju za proizvodnju guma od žičane mreže koje su upotrijebljene na lunarnom vozilu kod Apolla.

Goodyearove gume s tehnologijom RFID za utrke kamiona

Još od 2004. godine Goodyear isporučuje trkaće teretne gume za Europsko prvenstvo FIA u utrkama kamiona. Te gume prkose nekim ekstremnim uvjetima (trkaći kamion teži najmanje 5.500 kilograma i ostvaruje brzine do 160 km/h).
Goodyearove teretne trkaće gume imaju ugrađenu tehnologiju RFID (Radio Frequency Identity), koja im pruža jedinstveni identitet.

Usluge i rješenja

Inovacije nisu ograničene samo na gume, nego uključuju i usluge i rješenja. Današnji prijevoznici sve više traže proizvođače guma koji nude potporu na području vođenja. Godine 2003. Goodyear je uveo FleetOnlineSolutions (FOS) i time kupcima omogućio osjetna poboljšanja na području upravljanja gumama i puno manje uredskog posla. FOS je postao dio Goodyearovih usluga za pomoć kupcima koje je pod imenom FleetFirst uveo 2006. godine.
FleetFirst uključuje europsku servisnu mrežu TruckForce, cjelodnevnu pomoć na cesti ServiceLine 24h, FOS i Goodyearovu cjelovitu ponudu obnavljanja guma. Godine 2008. Goodyear je predstavio FOS mobile, koji je osigurao još cjelovitije upravljanje gumama; od tada taj program redovito nadograđuje.

Goodyearove teretne gume postavljaju brzinske rekorde

Mean Green, najbrži hibridni kamion na svijetu, 2012. godine na Goodyearovim gumama srušio je svjetski rekord za „prosječni“ i „leteći“ kilometar. Rekordi na Goodyearovim teretnim gumama:  

  • Prosječni kilometar – 153,252 km/h (prije 152,253 km/h)
  • Leteći kilometar –236,577 km/h (prije 218,780 km/h)

U budućnosti

Goodyearovi istraživači nastavljaju svoj posao i inovacije te nas pripremaju na budućnost u kojoj neće biti važan samo razvoj guma visokih izdržljivosti nego i odgovorna proizvodnja od prirodnih izvora koji u svijetu nestaju.

Posljednjih smo godina usko surađivali s Europskom unijom pri pripremi oznake EU za gume, koja omogućuje prijevoznicima da osviješteno odaberu nove gume.BioIsoprene

Jako se trudimo i na drugim područjima, kao što su ekološki prihvatljiviji proizvodi. Konceptualnu gumu BioIsoprene™ – napravljenu od obnovljive biomase – predstavili smo na Konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu 2012.Tehnologija Air Maintenance (AMT)

  1. Unutarnji regulator registrira pad tlaka gume ispod podešene vrijednosti psi. Tada se regulator otvori i omogući ulazak zraka u cijev.
  2. Za vrijeme okretanja kotača zbog deformacije gume cijev se spljošti i potjera zrak kroz dovodni ventil u gumu.
  3. Zrak se dovodi u gumu i osigurava da u njoj bude optimalan tlak.
Goodyear razvija tehnologiju Air Maintenance (AMT) za gospodarska vozila. AMT održava konstantan, optimalan tlak u gumama, bez uporabe vanjske pumpe, elektronike li posredovanja vozača.