Slovenia SR
Promeni državu

Saveti za vožnju po snegu

 
Saveti za vožnju po snegu
tips-snow-driving

Ako budete uvažavali ove naše savete, vi i vaši saputnici bićete sigurni tokom cele zime

1. Pripremite svoj automobil za zimu

Dodajte dovoljnu količinu antifriza u hladnjak motora. Tako ćete zaštititi svoj automobil od zamrzavanja i korozije. Proverite da li je vaš akumulator sposoban da pokrene motor po ciči zimi. Proverite kočnice. Ako kočnice ne rade dobro, automobil bi pri zaustavljanju mogao da vuče na jednu stranu. Nabavite neophodnu opremu. Baterijska sijalica, ćebe, pesak ili so i lopatica za skidanje leda su obavezni. Proverite uređaje za grejanje i odmrzivanje. Vama će biti prijatnije, a vetrobransko staklo neće biti zaleđeno ni orošeno. Zamenite ulje. Sa uljem za zimu u motoru lakše ćete ga pokrenuti. Koristite odgovarajuću tečnost za čišćenje stakala. Ako budete imali i odgovarajuće brisače, vaše vetrobransko staklo biće uvek čisto.

2. Održavajte dobro prianjanje

Pre krivine prilagodite brzinu uslovima na putu da biste izbegli proklizavanje i zanošenje. Morate da izbegavate nagla skretanja jer time izbegavate opasnost od proklizavanja. Ravnomerno pritiskajte kočnicu. Ne pritiskajte kočnicu više puta uzastopno kao da 'pumpate'. Ako vaš auto ima kočnice ABS, zaustavićete se bez proklizavanja.

3. Mislite unapred

Za dolazak na cilj planirajte malo rezervnog vremena. Udvostručite sigurnosno rastojanje. Nešto dodatnog prostora između vas i vozila ispred vas omogućava sigurno zaustavljanje Vaš auto neka bude čist. Redovnim ispiranjem čistom vodom smanjićete koroziju koju izazivaju hemikalije, so i pesak koji se upotrebljavaju za odmrzavanje puteva. Posebno budite pažljivi na mostovima i nadvožnjacima. Na tim mestima je veća mogućnost pojave poledice, zato adekvatno tome prilagodite brzinu vožnje. Obezbedite dobru vidljivost i budite vidljivi. Potrudite se za vidljivost i redovno čistite svetla i vetrobransko staklo. Morate znati kako da postupite ako se zaglavite u snegu ili na ledu. Nikad ne dozvolite da se točkovi vrte na prazno. Očistite sneg oko pneumatika i blago zaljuljajte auto napred - nazad.

4. Držite bezbedno rastojanje.

Kako postupiti pri proklizavanju? Automobil ne skreće kako biste želeli jer su prednji pneumatici izgubili kontakt sa podlogom. Ne povećavajte ugao upravljanja i ne pritiskajte kočnicu jer će biti još gore. Umesto toga skinite nogu sa gasa i ne kočite. Na taj način težina automobila preneće se napred. Polako smanjite ugao upravljanja. Morate biti sposobni da blago upravljate automobil u željenom smeru. Kako postupiti pri zanošenju? Uradite sledeće i obratite pažnju kako se odaziva vozilo: malo povećajte brzinu. Težina vašeg automobila preneće se nazad na zadnje točkove. Pri tom ispravite volan u smeru u kome klizi zadnji deo. Gledajte u smeru u kome želite da se kreće auto. Na taj način bićete spremni da ispravite smer čim vozilo počne da se odaziva na vaše popravke.

5. Ne zaboravite da je pogon na sva četiri točka u stvari samo usavršen pogon na dva točka.

Sva četiri točka dobijaju nešto torzione sile putem prenosa snage, ali samo dva točka imaju punu korist od prenosa snage motora. Vozilo sa pogonom na sva četiri točka se na zasneženom i zaleđenom putu ne zaustavlja bitno brže nego vozilo sa pogonom na dva točka.

6. Kad zimi krenete na terensku vožnju razmislite kakvi uslovi vas čekaju.

Debeli sloj prašine može da skriva useke, kamenje, balvane i sante leda. Kroz rani sneg obično možete lakše da se probijete nego kroz sneg koji se taložio cele zime. U mekom snegu nalaze se čvrsti slojevi koji mogu da prouzrokuju probleme.

7. Pri terenskoj vožnji mislite na opasnost koju predstavlja sneg nataložen ispod vašeg vozila sa pogonom na četiri točka.

Može da vam se zamrzne motor uprkos tome što radi. Šutiranjem možete samo da napravite veću štetu. Više puta očistite područje motora i pazite na temperaturu ulja i drugih važnih tečnosti. Pazite na delove leda ili čvrstog snega ispod vozila jer mogu da ometaju funkcionisanje kočnica. Kad prelazite preko plitke vode pazite da se ne zamrznu kočnice. Tokom vožnje motor sve vreme treba da radi.

8. Svoje vozilo sa pogonom na sva četiri točka dobro pripremite za zimu.

Proverite antifriz - isperite rezervoar i ponovo ga napunite. Pregledajte cevi i po potrebi ih zamenite. Zamenite sve remene koji su ispucali ili su istrošeni. U motor sipajte ulje za zimu. Proverite ulje u menjaču i druge tečnosti. Obrišite svu vlagu koja se nakupila - može da se zamrzne i stvori probleme. Proverite pritisak u pneumaticima (uključujući i rezervni točak) Proverite nivo sredstva za čišćenje vetrobrana. Proverite izduvni sistem da li možda ima kakvu rupu ili ispušta - izduvni gasovi su dvostruko opasni kad su prozori dobro zatvoreni.

9. Pripremite što kompletniji izbor neophodne opreme, naročito ako idete na terensku vožnju.

Opremu smestite u kompaktnu torbu ili kovčeg. Dodajte još putne rakete za upozorenje, vuneno ćebe, kablove za start motora, suvu hranu, manji rešo, supu u kesici, posudu za kuvanje i pribor za jelo, debele čarape, kapu, rukavice, lekove, lance za sneg, lopatu za sneg, sveću, upaljač i šibice, svetiljku, radio sa dobrim baterijama i nešto za čitanje za slučaj dužeg čekanja. Ne zaboravite lekove i neophodne lične stvari.