Slovenia SR
Promeni državu

Saveti za vožnju lakih teretnih vozilia

 
tips-driving

Zašto ne smete biti suviše samouvereni i kako na siguran način da vučete prikolicu?

1. Nemojte biti suviše samouvereni.

U hladnjak motora dodajte dovoljnu količinu antifriza. Tako će vaš automobil biti zaštićen od zamrzavanja i korozije. Proverite da li je vaš akumulator još uvek sposoban da pokrene motor u ledenoj zimi. Proverite kočnice. Ako kočnice ne rade dobro, automobil pri kočenju može da vuče na jednu stranu. Nabavite neophodnu opremu. Baterijska lampa, ćebe, pesak ili so i lopatica za led su obavezni. Proverite funkcionisanje uređaja za grejanje i odmrzavanje Biće vam prijatnije, a vetrobransko staklo se neće zalediti niti zamagliti. Promenite ulje. Ako je u motoru ulje za zimu, lakše ćete pokrenuti motor. Koristite odgovarajuću tečnost za čišćenje stakala. Ako uz to budete imali odgovarajuće brisače, vaše vetrobransko staklo biće sve vreme čisto.

2. Budite svesni opasnosti koju teška vozila sa vozačevim sedištem na velikoj visini predstavljaju za druge vozače.

Laka teretna vozila su obično teža i vozačevo sedište imaju postavljeno više, zato sudar sa njima može da bude fatalan za vozača u manjem automobilu. Vozači lakih kamiona moraju biti svesni opasnosti koju predstavljaju za manje automobile.

3. Naučite kako na bezbedan način da vučete prikolicu.

Laka teretna vozila se često koriste sa prikolicom, bilo da je u pitanju uobičajen prevoz tereta ili vuča kamp prikolica i glisera. Nije ni malo lako manevrisati u krivinama ili menjati vozne trake ako iza sebe vučete još jedno vozilo. Vožnja unazad takođe može biti komplikovana. Isto tako i vožnja uzbrdo i nizbrdo. Ima nekoliko osnovnih smernica koje bi stalno trebalo imati na umu:

  • Nemojte vući suviše veliki teret.

  • Koristite odgovarajuću kuku i drugu opremu.

  • Pravilno natovarite svoju prikolicu.

  • Angažujte nekoga da vam pomogne pri vezivanju tereta.

  • Vozite sa odgovarajućim naplatkom i pneumatikom.

  • Dodajte malo više snage.

  • Pazite da se motor ne pregreje.

  • Vodite računa da prikolicu ostavljate na ravnoj podlozi.

4. Pripremite neophodnu opremu, naročito ako zimi krećete na udaljene lokacije.

Budite spremni za slučaj da se negde zaglavite. Dizalica i kablovi treba da budu u skladu sa težinom i veličinom vašeg kamiona Opremu smestite u kompaktnu torbu ili kovčeg. Dodajte putne rakete za upozoravanje, vuneno ćebe, kablove za paljenje motora, suvu hranu, manji rešo, supu u kesici, posudu za kuvanje i pribor za jelo, debele čarape, kapu, rukavice, lekove, lance za sneg, lopatu za sneg, sveću, upaljač i šibice, svetiljku i radio sa ispravnim baterijama, a dodajte i nešto za čitanje u slučaju dužeg zastoja. Nemojte da zaboravite lekove i neophodne lične stvari. Uvek ponesite kompletan pribor za prvu pomoć. Baterija vašeg mobilnog telefona treba da bude napunjena.

5. Unapred se dobro pripremite da odgovorite na zahteve pojedinih godišnjih doba.

Svoj kamion i pneumatike već unapred morate da pripremite za zimu, ali i ostala godišnja doba zahtevaju svoje. Magla, jake kiše, sneg i led, odsjaj sunca i vrućina, svako za sebe zahteva svoj deo prilagođavanja i održavanja. Za više informacija pogledajte savete za vožnju zimi i "Održavanje pneumatika" Posavetujte se takođe sa svojim prodavcem pneumatika Goodyear.