Slovenia SR
Promeni državu

Novosti Goodyear

 

Pneumatik Goodyear koji štedi gorivo privukao pažnju na Konferenciji UN o klimatskim promenama

08-12-2009Grupa proizvoda: Vozilo   Category: Događaji - Technology

Renault je za svoj električni sedan Fluence Z.E. izabrao EfficientGrip

efficient grip tire

Brisel, Belgija, 8. decembar 2009. – Na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu u Danskoj (COP15) u centru pažnje biće ekološki prihvatljive tehnologije koje imaju pozitivan uticaj na zemljinu atmosferu i doprinose stabilizaciji količine štetnih gasova koji se emituju u vazdušni prostor. Kao ekskluzivna oprema za perspektivni Renault Fluence Z.E. na električni pogon, u ovaj događaj biće uključen i više puta nagrađeni pneumatik Goodyear EfficientGrip koji doprinosi uštedi goriva. Vozilo i pneumatici biće izloženi u hotelu Radisson u Kopenhagenu. Pored toga, za vreme međunarodne Konferencije o klimatskim promenama vozilo koje ne emituje CO2 biće na raspolaganju novinarima iz celog sveta za lokalni prevoz.

Električna varijanta sedana Renault Fluence opremljena je isklučivo pneumaticima Goodyear EfficientGrip. "S obzirom da dvadeset procenata energije koju potroši vozilo može da se pripiše pneumaticima, otpor kotrljanja pneumatika je vrlo važan parametar, naročito kod automobila na akumulatorski pogon kakav je Renault Fluence Z.E," kaže Jean-Pierre Jeusette, direktor za tehnologiju pneumatika za putnička vozila za Evropu, Srednji Istok i Afriku u preduzeću Goodyear. "Renault nam se obratio sa željom da im predstavimo pneumatik sa ekstremno malim otporom kotrljanja koji istovremeno ima visoke performanse kako na suvoj tako i na mokroj podlozi. Ponosni smo što je nov EfficientGrip bio dovoljno ubedljiv za Renault. S obzirom da je EfficientGrip već dokazao svoje performanse na njihovom Meganu 3, Renault je izabrao kompaniju Goodyear kao ekskluzivnog partnera u razvoju pneumatika za Renault Fluence Z.E.", kaže Jeusette.

Renault Fluence Z.E. sa pneumaticima Goodyear EfficientGrip1 najpre će biti lansiran na tržište u Izraelu i Danskoj, a zatim i u drugim državama. Proizvodnja električnog vozila Renault Fluence Z.E. počeće u prvoj polovini 2011. godine. Novi pneumatik Goodyear EfficientGrip je već na raspolaganju u više dimenzija u celoj Evropi.

Tehnologija Goodyear FuelSaving - manje CO2 i bolje vozne karakteristike

Goodyear EfficientGrip sa tehnologijom FuelSaving je ekološki prihvatljiv letnji pneumatik vrhunskih performansi koji omogućava znatnu uštedu goriva, veću kilometražu i odlične performanse pri kočenju - kako na suvoj tako i na mokroj podlozi.

Nezavisni testovi performansi2 izvedeni u nemačkom TÜV SÜD Automotive, jednom od vodećih instituta za testiranje i izdavanje certifikata u Evropi, dokazuju da nov pneumatik Goodyear EfficientGrip omogućava:

  • 13% manji otpor kotrljanja
  • 2% kraći put zaustavljanja na suvim i morkim putevima
  • 1,9% manju potrošnju goriva

Osim toga, obimni testovi1 dugoročnog habanja gazećeg sloja vršeni u TÜV SÜD Automotive dali su vrlo dobre rezultate u pogledu broja kilometara koje može da pređe ovaj pneumatik. Automobil opremljen novim pneumaticima Goodyear EfficientGrip može da pređe do 8 procenata više kilometara sa EfficientGrip na pogonskoj osovini i 49 procenata više kilometara sa EfficientGrip na slobodnoj osovini, što je još jedna velika prednost kako za potrošače tako i za životnu sredinu.

Ušteda goriva potvrđena takođe i od strane vodeće nemačke auto-moto revije

Dodatni nezavisni test izvršen od strane nemačke auto-moto revije potvrđuje pozitivan uticaj pneumatika EfficientGrip na potrošnju goriva, pri čemu performanse vozila nisu bile pogoršane. Osoblje revije koje je izvršilo testiranje je izmerilo da je automobil sa pneumaticima EfficientGrip imao skoro jedan litar manju potrošnju goriva na 100 kilometara, što predstavlja više od 11 procenata uštede.

Prijatniji za životnu sredinu

Pored manje potrošnje goriva i manje emisije CO2, EfficientGrip donosi i druga poboljšanja za životnu sredinu. Smeša gazećeg sloja na bazi silike sadrži polimere najnovije generacije i, u skladu sa evropskom regulativom, ne sadrži visoko aromatična ulja. Nov pneumatik EfficientGrip je za deset procenata lakši od svog prethodnika, a pošto sadrži manje materijala, manja je emisija ugljen-dioksida tokom njegove proizvodnje. Manje ugrađenog materialja i činjenica da je potreban manji broj pneumatika da se pređe određeni broj kilometara na kraju krajeva znači da će biti manje materijala za reciklažu kad pneumatik postane neupotrebljiv.

Na Konferenciji COP15 očekuje se 15.000 učesnika

Danska je domaćin 15. Konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama koja će se održati od 7. do 18. decembra u centru Bella u Kopenhagenu. Očekuje se više od 15.000 učesnika iz više od 190 država, među kojima će biti predstavnici vlada, poslovnih grupacija i civilnog stanovništva.

  • Dimenzije 205/55R16.
  • Uporedne testove u odnosu na prosečne performanse četiri konkurentna pneumatika izvršio je TÜV SÜD Automotive marta 2009; dimenzije pneumatika: 205/55R16; vozilo: VW Golf; izveštaj br.: 76236753.
  • Nemačka automobilistička revija 'AutoBild' br. 31 od 31. jula 2009. godine. Pneumatik Goodyear EfficientGrip je testiran u dimenziji 215/55 R 16 V, potrošnja goriva je merena pri brzinama 100 km/h i 130 km/h.

Informacije o preduzeću Goodyear

Goodyear ima oko 75.000 zaposlenih i proizvodi u više od 60 fabrika u 25 država širom sveta.

Inovacije preduzeća Goodyear već više od 100 godina postavljaju automobilske standarde. Goodyear je pionir inovativne tehnologije za sigurnu vožnju, poznate kao RunOnFlat, koja vozaču omogućava da nastavi vožnju sa probušenim pneumatikom. Goodyear je vodeći svetski proizvođač pneumatika RunOnFlat koji se koriste na raznim modelima BMW, pobedničkom Miniju, vrhunskim vozilima Mercedes-Benz, vozilima Opel i drugim. Na vidiku su i druge opcije za ugradnju pneumatika RunOnFlat, jer naši konstruktori u saradnji sa brojnim proizvođačima automobila rade na više od 150 projekata RunOnFlat.

Ako želite više informacija o preduzeću Goodyear i njegovim proizvodima posetitewww.goodyear.com.