Slovenia SR
Promeni državu

Novosti Goodyear

 

Nova generacija inovativne tehnologije Goodyear za pneumatike sa kojima može da se vozi kad su prazne (runflat)

01-03-2005Grupa proizvoda: Vozilo   Category: Technology

Ženeva, Švajcarska, 1. mart 2005. - RunOnFlat je novo ime za drugu generaciju tehnologije pneumatika sa produženom mobilnošću Goodyear runflat koji je sada na raspolaganju za sve vrste automobila. Goodyear je još 1934. godine utabao put za prvi pneumatik sa kojim može da se vozi kad je prazan kada je predstavio sigurnosnu unutrašnju gumu LifeGuard Safety Tube koja je omogućavala da se održi stabilnost smera vozila dok se vozač bezbedno ne zaustavi pored puta. Komercijalno je Goodyear napravio prodor 1992. godine svojom tehnologijom za produženu mobilnost (EMT) kod koje više nisu bili potrebni specijalni točkovi. Poslednjih godina preduzeće je skoncentrisalo svoj razvoj i tehničko znanje na usavršavanje tehnologije EMT i izradu pneumatika višeg nivoa performansi, vodljivosti i udobnosti koji bi mogli da preplave automobilsko tržište.

Tehnička odličnost

Kako uopšte deluje tehnologija RunOnFlat? Joseph M. Gingo, izvršni potpredsednik preduzeća Goodyear za područje sistema kvaliteta i tehnički direktor, objašnjava: "Pneumatici Goodyear RunOnFlat imaju u bočnom zidu specijalno koncipirane, ojačane uloške izrađene po zaštićenoj, vlasničkoj tehnologiji smeše. Ta inovativna smeša pruža pneumatiku toliku čvrstinu da može da nosi težinu celog vozila čak i kad je potpuno bez vazduha." Pored toga, u održavanju napetosti kad je pneumatik prazan pomažu zaštita naplatka i pomagala na spoljnoj strani bočnog zida. Pneumatici RunOnFlat imaju ispod gazećeg sloja spiralni najlonski sloj koji doprinosi da se vožnja nastavi - čak i velikom brzinom - a da se pneumatik ne pregreje. To je vrlo važno kad pneumatik ima malo vazduha ili je potpuno prazan. Tehnologija Goodyear RunOnFlat obezbeđuje tako visok nivo sigurnosti da iznenadni pad pritiska vozač ne bi možda ni osetio, pa je neophodno da se koristi sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima. Sistemom za kontrolu pritiska u pneumaticima već su opremljeni mnogi savremeni modeli automobila.

RunOnFlat 'u akciji'

Pneumatici Goodyear RunOnFlat svojom konstrukcijom omogućavaju da u slučaju bušenja ili pada pritiska sa njima može da se pređe još 80 km (50 milja) brzinom do 80 km/h (50 mph) tako da vozač može da nastavi vožnju do kuće ili do najbližeg vulkanizera.

Bez kompromisa

Pneumatici Goodyear RunOnFlat ne biraju srednji put - održavaju isti nivo udobnosti, sigurnosti i performansi. U poređenju sa prvom generacijom pneumatika ove vrste, tehnologija Goodyear RunOnFlat je doživela mnoga poboljšanja na području performansi, vodljivosti i udobnosti. Vozači koji budu vozili sa pneumaticima RunOnFlat neće osetiti nikakvu razliku u odnosu na klasične pneumatike. Čak i kad je potpuno prazan, pneumatik RunOnFlat ima iste vozne karakteristike kao klasični sa pritiskom 1,0 - 1,2 bara (14,5 - 17,4 psi). Pneumatici RunOnFlat su osetno napredovali takođe u pogledu udobnosti vožnje. Više testova je pokazalo da ljudi više ne osećaju razliku kad tražimo da uporede iskustva iz vožnje sa običnim i pneumaticima RunOnFlat. "U prošlosti, pneumatici koji mogu da se voze prazni nisu u potpunosti ispunili očekivanja vozača, naročito kod sportskih automobila i u težim uslovima vožnje," objašnjava Gingo. "Tehnologija Goodyear RunOnFlat omogućava izvanredne vozne karakteristike i ubeđeni smo da će premašiti očekivanja kupaca jer će u sledećih nekoliko godina biti na raspolaganju za skoro sve segmente automobilskog tržišta." Ako želite više informacija obratite se predstavništvu za štampu Goodyear Europe, na telefon +32 2 240 9774 ili e-adresu press@runonflat.com. Ako biste želeli da stupite u kontakt sa lokalnim predstavnikom preduzeća Goodyear, koristite spisak kontakata koji smo vam dali na CD-ROM disku kao deo štampanog materijala.