Slovenia SR
Promeni državu

Novosti Goodyear

 

Konceptualni pneumatik preduzeća Goodyear sa tehnologijom BioIsoprene™ dobio je nagradu za ekološko dostignuće godine - 'Environmental Achievement of the Year'.

02-03-2010Grupa proizvoda: Vozilo   Category: Tehnologija - Nagrade na testovima

Ženeva, Švajcarska, 2. mart 2010. - Goodyear ponosno obaveštava da je njihov perspektivni pneumatik izrađen po tehnologiji BioIsoprene™ nedavno dobio prestižnu nagradu za ekološko dostignuće godine - "Environmental Achievement of the Year Award". Ovaj inovativni pneumatik biće prvi put predstavljen svetu automobilizma na Salonu automobila Geneva Motor Show 2010. u Ženevi.

Goodyear new concept tire
Nagrađeni konceptualni pneumatik sa tehnologijom BioIsoprene™ je inovativna alternativa za zamenu petrohemijskih sastojaka u proizvodnji sintetičkog kaučuka obnovljivom biomasom. Pneumatici s polimerom BioNatsyn™, izrađeni od biološki razgradljivog izoprena (BioIsoprene™), plod su saradnje firme Danisco, podružnica Genencor, i preduzeća Goodyear.

Nominiran u tri kategorije

Međunarodne nagrade za inovativnost i odličnost tehnologije automobilskih guma obuhvataju pet kategorija, a Goodyear je zvanično ušao u uži izbor za tri nagrade: 'Tire Manufacturer of the Year' (Proizvođač pneumatika godine) za uspešno poslovanje i razvojna dostignuća u poslednjih dvanaest meseci, 'Tire Technology of the Year' (Tehnologija izrade pneumatika godine) za svoju tehnologiju DuraPlus i 'Environmental Achievement of the Year award' (Nagrada za ekološko dostignuće godine) za konceptualni pneumatik Biolsoprene™. Pobednike je izabralo 17 međunarodno priznatih stručnjaka na području automobilizma.

"Dobiti takvo priznanje od automobilskih i industrijskih stručnjaka za dostignuće koje promoviše buduće mogućnosti naše industrije je veliki uspeh." "Prvi konceptualni pneumatik Goodyear, izrađen po tehnologiji BioIsoprene™, ukazuje na ogroman napredak postignut u proizvodnom procesu u smeru zamene izoprena na bazi nafte alternativnom sirovinom na biološkoj osnovi,"kaže Jean-Pierre Jeusette, direktor za tehnologiju automobilskih guma za putnička vozila za Evropu, Srednji Istok i Afriku u preduzeću Goodyear."Razvoj tehnologije BioIsoprene™, upotrebom obnovljivih sirovina u lancu snabdevanja, mogao bi da doprinese smanjenju uticaja industrije na životnu sredinu i smanji našu zavisnost od naftnih derivata."

BioIsopreneje dobijen od obnovljivih sirovina i predstavlja važno razvojno dostignuće u biohemijskoj i gumarskoj industriji. Naime, klasični izopren se ne upotrebljava samo za sintetički kaučuk za proizvodnju pneumatika, već i za proizvodnju mnogih drugih proizvoda kao što su hirurške rukavice, loptice za golf i lepila. Zato BioIsopreneima vrlo veliki potencijal.

"Razvoj ove inovativne biohemijske materije bio je velika prekretnica u našoj saradnji sa preduzećem Goodyear,"objašnjava Philippe Lavielle, zamenik predsednika za poslovni razvoj u preduzeću Genencor."Tehnologija BioIsopreneje odličan primer vodećeg položaja preduzeća Danisco na području industrijske biotehnologije kojom se bavimo u podružnici Genencor."

"Navedene nominacije i dobijena nagrada potvrđuju da Goodyear stalno nastoji da razvija inovativne i ekološki prihvatljivije tehnologije za izradu pneumatika,"kaže Jeusette.

Na međunarodnom Salonu automobila u Ženevi, u danima za štampu, pneumatik Goodyear BioIsoprene™ biće izložen na ulazu u centar za štampu, a u danima za javnost na Goodyear-ovom štandu (hala 2, br. 2057).

Više informacija o nagradama možete naći nawww.tiretechnology-expo.com.