Slovenia SR
Promeni državu

Sezonski pneumatici

Svako godišnje doba nosi sa sobom svoje rizike u pogledu vožnje – postarajte se da budete pripremljeni

Priprema automobila za sva godišnja doba

Svako godišnje doba nosi svoje rizike u pogledu vožnje. Uz dobru pripremu moći ćete da uživate u svakom putovanju, bez obzira na vremenske uslove.

Bezbednost u svim vremenskim uslovima

Pre kretanja na duži put, uverite se da su pneumatici na vašem vozilu (uključujući i rezervni pneumatik) pravilno napumpani i da im je gazeći sloj u dobrom stanju. Dubina gazećeg sloja treba da iznosi najmanje 1,6 mm, što je zakonski minimum.

U vozilu uvek treba da imate komplet za slučaj nužde koji će u sebi sadržati baklje, fluorescentni prsluk, bocu s vodom, kablove za prespajanje, tečnost za pranje stakla, automobilski punjač za mobilni telefon, papirne ubruse, baterijsku lampu i osnovni komplet za prvu pomoć. Komponente poput kompleta za prvu pomoć i trougla za upozorenje obavezne su u pojedinim zemljama – stoga u lokalnom auto-moto savezu potražite informacije o zakonskim obavezama u svojoj državi. Ako živite u području sa ekstremno hladno klimom i obilnim snežnim padavinama tokom zime, opremite se i ćebadima i rezervnom odećom.

Vožnja u letnjim uslovima

Vožnja u letnjim uslovima

Uz malo pažnje i redovne postupke održavanja, spremno ćete dočekati svaku neravninu na putu tokom letnjih meseci.

Prelazak sa zimskih na letnje pneumatike

Ako na svom vozilu koristite zimske pneumatike po hladnom vremenu, pređite na upotrebu letnjih pneumatika čim prosečne temperature porastu iznad 10 °C. Dobri letnji pneumatici popraviće performanse vašeg vozila po mokrom i suvom kolovozu. Postarajte se da zimske pneumatike pravilno uskladištite, u posebnim vrećama i složene na bok. Vaš prodavac vam takođe može ponuditi uslugu skladištenja pneumatika van sezone.

Održavajte propisane nivoe svih tečnosti u vozilu

Proverite nivo ulja i razmislite o korišćenju neznatno gušćeg ulja tokom leta, jer ono bolje podnosi toplotu. Održavajte propisani nivo tečnosti za pranje vetrobrana, kočionog ulja i rashladne tečnosti motora, i redovno ih kontrolišite.

Proveravajte pritisak u pneumaticima

Tokom leta pritisak u pneumaticima opada dvostruko brže nego zimi. Pri vožnji sa nedovoljno naduvanim pneumaticima stvara se veća količina toplote, što znači da potrošnja goriva raste. Stvorite kod sebe naviku da češće proveravate pritisak u pneumaticima kad spoljne temperature porastu.

Postarajte se da vam akumulator što duže traje

Letnje vrućine mogu izložiti akumulator dodatnom naprezanju, naročito ako je star nekoliko godina. Savetujemo vam da ga odnesete na proveru kako biste saznali da li treba da ga napunite ili zamenite novim.

Pripremite se za loše vremenske uslove

Topliji meseci donose sopstvene vremenske izazove. Postarajte se da se dobro pripremite za vožnju po jakoj kiši, snažnom vetru, magli i ekstremnim vremenskim pojavama, poput tornada ili uragana. Važno je znati kako reagovati u slučaju proklizavanja i kako korigovati upravljanje pri opasnim vetrovima.

Zimska vožnja

Zimska vožnja

Ako odvojite vreme za pripremu vozila pre no što temperature značajnije padnu, moći ćete bezbrižno da uživate u udobnoj vožnji tokom hladnih meseci. Čak i ako na putevima nema snega i leda, korisno je biti pripremljen za zimske nepogode.

Zamena pneumatika

Ako se tokom zimskih meseci u vašem kraju sneg u značajnijoj meri zadržava na kolovozu ili ako temperature redovno padaju ispod 7 °C, trebalo bi da pređete na upotrebu zimskih pneumatika.

Vožnja tokom zime zahteva pneumatike koji su specijalno projektovani za takve uslove

Razmislite o pneumaticima sa spajkovima

Ako živite u oblasti gde led na kolovozu predstavlja uobičajenu pojavu, razmislite o postavljanju pneumatika sa spajkovima na svoje vozilo tokom zime. Mada zakon ne dozvoljava korišćenje pneumatika sa spajkovima u svim oblastima i nalaže njihovo skidanje na početku proleća kako bi se sprečilo oštećenje kolovoza, oni vam mogu pomoći da očuvate upravljivost vozila u ekstremnim zimskim uslovima.

Vožnja tokom zime zahteva pneumatike koji su specijalno projektovani za takve uslove

Proverite kočnice, grejač, odmrzivač

Uverite se da kočnice funkcionišu onako kako treba. Proverite kočnice i odmrzivač pre zime, kako biste spremno dočekali jutarnje mrazeve.

Vožnja tokom zime zahteva pneumatike koji su specijalno projektovani za takve uslove

Vodite računa o nivou antifriza i tečnosti za pranje vetrobrana

Sistem za hlađenje motora trebalo bi da sadrži tečnost koja se sastoji od vode i antifriza u odnosu 50:50. Možete kupiti jednostavan komplet za proveru ili posetiti lokalnu radionicu. Kontrolišite nivo tečnosti za brisače i vodite računa da koristite tečnost koja je predviđena za zimu. Ne bi bilo loše da pre početka zime zamenite metlice za brisače, kako bi one mogle efikasno da čiste led i sneg sa vetrobrana.

Vožnja tokom zime zahteva pneumatike koji su specijalno projektovani za takve uslove

Koristite zimsko ulje

Možete kupiti specijalno zimsko ulje, koje će vam omogućiti lakše pokretanje motora tokom hladnih jutara. Preporučljivo je da zamenu ulja obavite pre no što nastupe hladni dani, pogotovo ako ste tokom letnjih meseci koristili ulje veće gustine.

Vožnja tokom zime zahteva pneumatike koji su specijalno projektovani za takve uslove

Redovno perite svoje vozilo

So i druge hemikalije pomoću kojih se tokom zime održava bezbednost na putevima mogu s vremenom uzrokovati pojavu korozije na vašem vozilu. Takođe je važno održavati čistoću prozora i vetrobrana radi optimalne vidljivosti.

Smanjite brzinu

Usporite i odvojte više vremena za svako putovanje. Ostavite više mesta između svog vozila i vozila ispred vas, i naučite kako da reagujete u slučaju proklizavanja ili snega i leda na putu.