Slovenia HR
Promijeni zemlju

Savjeti za cestovnu vožnju

 
Savjeti za cestovnu vožnju
tips-on-road

Kako se suočiti s maglom i kako pripremiti automobil na zimu?

1. Redovito provjeravajte u kakvom su stanju gume.

Redovito se brinite da gume sve vrijeme imaju odgovarajući tlak zraka. Pravilnu vrijednost tlaka zraka u gumama određuje proizvođač vozila, a naći ćete je na naljepnici koja može biti na rubu vozačevih vrata, na dovratku, na pretincu ispred suvozača na ili na unutarnjoj strani poklopca spremnika za gorivo. Navedena je i u priručniku za uporabu vozila. Broj naveden na boku gume nije preporučeni tlak zraka za vaše gume - to je najveći dopušteni tlak zraka u vašim gumama. Tlak u gumama treba provjeravati barem jedanput mjesečno. Provjeravajte dubinu profila. Odgovarajuća dubina profila pomaže priječiti proklizavanje, akvaplaning i prskanje gume.

2. Usporite.

Prespora vožnja može biti opasna, ali ipak uvijek smanjite brzinu ako se nađete u teškoj situaciji, kao što su npr. magla, kiša, snijeg ili grmljavina. Ne žurite i ne gubite strpljenje.

3. Postanite dobar noćni vozač

I noćna vožnja može biti baš ugodna ako ste svjesni da je zbog smanjene vidljivosti potrebna posebna pažljivost. Nekoliko osnovnih pravila: Prednja i stražnja svjetla imajte upaljena sve vrijeme od zalaska sunca do izlaska sunca. Ako vozite iza drugog vozila ili ako vam se auto koji vozi ususret približi na 200 metara, oborite svjetla. Ako vam se noću pokvari auto, pobrinite se da vas drugi vozači primijete da se mogu na vrijeme zaustaviti. Upalite sva četiri pokazivača smjera. Ako je moguće, maknite auto s ceste. Ako je ikako moguće, ne zaustavljajte se neposredno iza brda ili zavoja. Ako noću ostanete na cesti, radi veće vidljivosti iskoristite svjetla uz cestu ili bilo koje druge vizualne signale.

4. Pazite na svoje zdravstveno stanje.

Potrebni su vam dobar vid i sluh, biti morate pažljivi i odgovorni. U ovim slučajevima ne smijete sjesti za volan:

  • Pili ste alkohol.

  • Uzeli ste propisani lijek ili lijek bez recepta koji može prouzročiti pospanost.

  • Pod utjecajem ste bilo kojeg medicinskog proizvoda koji djeluje vašu izdržljivost ili percepciju.

  • Vrlo ste umorni.

  • Emocionalno ste uzbuđeni – možete postati nepažljivi.

5. Budite oprezni, svako godišnje doba zahtijeva nešto svoje

Vozilo i gume morate unaprijed dobro pripremiti na zimu, ali i druga godišnja doba zahtijevaju svoje. Magla, obilne kiše, snijeg i led, blještavilo i vrućina zahtijevaju svoj udio prilagođavanja i održavanja. Za više informacija pogledajte savjete za vožnju zimi i Održavanje guma. Posavjetujte se također sa svojim prodavačem guma Goodyear.

6. Kako postupati u magli

Svoje vozilo i gume morate unaprijed dobro pripremiti na zimu, ali i druga godišnja doba zahtijevaju svoje. Magla, obilne kiše, snijeg i led, blještavilo i vrućina zahtijevaju prilagođavanje i održavanje. Za više informacija pogledajte savjete za vožnju zimi i Održavanje guma. Posavjetujte se također sa svojim prodavačem guma Goodyear.

7. Kad vozite po gradu, budite osobito oprezni.

U gradovima i urbanim naseljima promet je najgušći i najraznolikiji, od pješaka, tramvaja i bicikala do komunalnih vozila kao što su vozila za čišćenje ulica i teretnih vozila za odvoz smeća. Ima dvaput više stvari na koje treba paziti! Morate dobro paziti na to što se događa ispred vas, sa strane i iza vašeg vozila.