Slovenia HR
Promijeni zemlju

Novosti Goodyear

 

Nijemac postigao visinski svjetski rekord džipom na 6.642 metra.

16-03-2007Skupina proizvoda: 4 x 4  

Köln, 16. ožujka 2007. - Matthias Jeschke, ekstremni vozač iz Limburga, sa svojom je ekipom u čileanskim Andama postigao visinski svjetski rekord za osobna vozila.

German achieves altitude world record with Jeep on 6,642 metres
13. ožujka 2007 osvojio je najviši vulkan na Zemlji, Ojos del Saldao, i to s dva džipa Wrangler na specijalnim gumama Goodyear. Danas je NASA službeno potvrdila njegovu rekordnu visinu od 6.642 metra. Jeschke se sa svojom ekipom od 15 ljudi približio vrhu na 250 metara. Očito vrlo umoran lovac na rekorde izjavio je: "Nemoguće je da stigneš više".
German achieves altitude world record with Jeep on 6,642 metres
U tom tjednu na svom strmom poti prema gore ekipa je svladavala ekstremne prepreke: ledenjak s dubokim pukotinama, strme padine, metar visoko kamenje, smrznuto kamenje, 10 metara visoku kamenitu policu i smrznuto kratersko jezero s pukotinama. "Najprije smo namjeravali popeti se samo do 6.500 metara. Na toj visini zaglavili smo na strmoj polici odakle nije bilo puta natrag. U toj beznadnoj situaciji nismo imali druge mogućnosti nego da se probijemo naprijed do špilje. "To je značilo daljnjih 100 metara u visinu", rekao je Jeschke, koji je 2005. godine već postigao jedan visinski svjetski rekord: 6.358 metara. I to se dogodilo na "Ojos del Salado", čileanskom vulkanu i jedinoj planini na svijetu na kojoj se, prema mišljenju znanstvenika, pomoću vozila s pogonom na četiri kotača može dovesti do takve visine. Pri osvajanju toga rekorda Jeschke je vjerovao gumama Goodyear Wrangler MT/R, dimenzije 255/75R17. "Ta guma kao stvorena je za oštro kamenje, pijesak i led." S tlakom zraka od 0,5 bara, posebno za ekstremnu površinu, te su gume izdržale tu ekstremnu turu i nisu se probušile.