Slovenia HR
Promijeni zemlju

Sezonske gume

Svako godišnje doba nosi pripadajuće opasnosti u vožnji – pobrinite se da budete spremni

Priprema vozila za sva godišnja doba

Svako godišnje doba nosi pripadajuće opasnosti u vožnji. Ako bude spremni, možete uživati na svakom putovanju bez obzira na vrijeme.

Sigurnost u svim vremenskim uvjetima

Prije nego što krenete na dugo putovanje, pobrinite se da su gume (uključujući i rezervnu gumu) ispravno napuhane i da su profili u dobrom stanju. Zakonski minimum za dubinu profila je najmanje 1,6 mm.

U vozilu držite komplet za hitne slučajeve s bakljama, reflektirajućim prslukom, bocom vode, dekom, kabelima za akumulator, tekućinom za pranje, auto-punjačem za mobitel, svjetiljkom i osnovnim kompletom prve pomoći. Predmeti poput kompleta prve pomoći i sigurnosnog trokuta obavezni su u nekim zemljama - u lokalnom autoklubu zatražite informacije o zakonskim zahtjevima na vašem području. Živite li na području s ekstremnom hladnoćom ili snijegom zimi, dodajte dodatne deke i rezervnu odjeću.

Ljetna vožnja

Ljetna vožnja

S nekoliko mjera opreza i jednostavnom navikom održavanja, bit ćete spremni za gotovo sve neravnine na cesti u ljetnim mjesecima.

Promijenite od zimskih na ljetne gume

Koristite li zimske gume na vozilu kada je vrijeme hladno, promijenite ih na ljetne gume kada temperature redovito prelaze 10 °C. Dobre ljetne gume poboljšat će performanse vozila na mokrim i suhim cestama. Pobrinite se da zimske gume pravilno spremite, na bok i u odgovarajuće vreće za spremanje. Vaš prodavač mogao bi vam ponuditi uslugu skladištenja van sezone.

Neka razine tekućina u vašem vozilu budu na odgovarajućim razinama

Provjerite ulje i razmotrite uporabu neznatno gušće smjese koja može podnijeti ljetne vrućine. Neka tekućina za brisanje stakla, tekućina za kočnice i rashladno sredstvo budu na odgovarajućim razinama i svakako ih redovito kontrolirajte.

Provjerite tlak zraka u gumi

Vaše gume gube dvostruko više tlaka ljeti nego zimi. Vožnja s gumama koje nisu dovoljno napuhane povećava količinu topline koju gume stvaraju pri kotrljanju, smanjujući uštedu goriva. Neka vam provjera tlaka zraka u gumi prijeđe u naviku češće kako temperature rastu.

Pobrinite se da vam akumulator traje

Ljetna vrućina može dodatno opteretiti akumulator, posebno ako je star nekoliko godina. Razmotrite da ga date na ispitivanje stručnjaku kako biste vidjeli treba li ga napuniti ili zamijeniti.

Budite spremni za oštre vremenske prilike

Topliji mjeseci nose svoje klimatske izazove. Pobrinite se da ste spremni za vožnju po obilnoj kiši, jakom vjetru, magli i ekstremnim klimatskim uvjetima poput tornada ili uragana. Važno je znati savladati proklizavanja i izvršiti ispravke upravljanja pri opasnom vjetru.

Vožnja u zimskim uvjetima

Vožnja u zimskim uvjetima

Uzmite si vremena kako biste pripremili svoje vozilo prije pada temperatura i uživat ćete u udobnoj vožnji tijekom hladnijih mjeseci. Čak i ako ne iskusite led i snijeg, pomaže vam da budete spremni za zimske hitne slučajeve.

Promjena guma

Ako tijekom zimskih mjeseci padne više snijega ili ako temperature redovito padnu ispod 7° C, trebate se prebaciti na zimske gume.

Vožnja zimi zahtijeva gume koje su posebno dizajnirane za te uvjete

Razmotrite gume s čavlićima

Živite li u području gdje su zaleđene ceste česte, uzmite u obzir montiranje guma s čavlićima ili šiljcima za zimu. Gume s čavlićima nisu zakonom dopuštene u svim područjima te se moraju ukloniti u proljeće kako bi se spriječilo oštećenje ceste, ali u ekstremnim zimskim uvjetima mogu olakšati vožnju.

Vožnja zimi zahtijeva gume koje su posebno dizajnirane za te uvjete

Provjerite kočnice, grijač i odmrzivač

Uvjerite se da kočnice rade kako bi trebale. Kontrolirajte grijač i odmrzivač prije dolaska zime tako da budu spremni za hladna jutra.

Vožnja zimi zahtijeva gume koje su posebno dizajnirane za te uvjete

Pratite stanje antifriza i tekućine za brisanja stakla

Rashladni sustav u hladnjaku vozila treba sadržavati omjer vode i antifriza od 50-50. Možete kupiti jednostavan komplet za ispitivanje ili kontrolirati u lokalnom autoservisu. Pratite stanje tekućine za brisanje stakla i pobrinite se da koristite odgovarajuću za zimu. Mogli biste uzeti u obzir zamjenu metlica brisača prije pada temperature kako bi bili na visini zadatka za čišćenje leda i snijega s vjetrobranskog stakla.

Vožnja zimi zahtijeva gume koje su posebno dizajnirane za te uvjete

Koristite ulje za zimske uvjete

Možete kupiti posebno ulje za zimske uvjete koje će olakšati pokretanje automobila u hladna jutra. Dobra je ideja promijeniti ulje prije nego što nastupi hladnoća, posebno ako ste se tijekom ljetnih mjeseci prebacili na gušće ulje.

Vožnja zimi zahtijeva gume koje su posebno dizajnirane za te uvjete

Redovito perite vozilo

Sol i kemikalije koje se koriste za sigurnost na cesti tijekom zime mogu tijekom vremena izazvati koroziju na vašem vozilu. Također je važno da prozore i vjetrobran održavate čistima kako biste održali optimalnu vidljivost.

Smanjite brzinu

Usporite i dajte si više vremena za svako putovanje. Ostavite više prostora između svojeg vozila i onoga ispred sebe te naučite kako savladati proklizavanje, snijeg i led.